Jdi na obsah Jdi na menu
 


20. 8. 2019

Pěvecký sbor Cantare sklidil v Itálii nadšené ovace

Festival Toscana v Montecatini Terme je jedním z 12 festivalů, které pořádá MRF Musik Reisen Faszination pro pěvecké sbory a orchestry. Turisticky zajímavá lokalita a také atraktivní koncertní prostory uchvátily všechny účastníky. Ačkoli se sbor Cantare zúčastnil zahraničního festivalu MRF už počtvrté, poprvé jeho členové zažili slavnostní průvod městem, v němž se představilo všech 15 souborů z celého světa, mj. Španělé, Bělorusové, Finové, Poláci, ale také např. Kanaďané, Izraelci či dívčí pěvecký sbor z Číny. Nutno dodat, že takto pestré zastoupení národností z celého světa pro nás bylo rovněž novinkou.

 

cantare-montercatini-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Po průvodu se jednotlivé soubory představily vždy jednou skladbou v překrásném prostředí lázní Tettucio. Během dvou dnů se pak konaly čtyři dílčí koncerty, kde se zúčastněné soubory prezentovaly.

 

cantare-montecatini-4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Na koncertě s Pěveckým sborem Cantare vystoupil i soubor z Izraele, Běloruska a Itálie a všechny hostil nádherný prostor Sala Storica hotelu Excelsior přímo v centru lázeňského města. Všechny koncerty byly volně přístupné, a tak se mezi diváky objevilo i mnoho návštěvníků lázní. Hudební vystoupení Cantare tvořila pestrá skládanka různých hudebních stylů od moravské lidové písně Teče voda, teče, přes duchovní písně evropské i africké až po populární melodii z filmu Růžový Panter. Efektně sestavený program vystoupení, precizní nastudování skladeb, perfektní výkony sólistů i celého sboru – to vše bylo odměněno nadšenými ovacemi ve stoje, výkřiky „Čeko, Čeko“ a vřelým objetím členy jiných sborů. Nebojíme se říct, že sborový zpěv je ve Slavičíně na špičkové úrovni, což také  dokládá Zlatý diplom hlavního pořadatele festivalu, který po vystoupení obdržela naše sbormistryně Anna Frajtová.

Letošní harmonogram celého festivalu nám poskytl prostor k bližšímu poznání tohoto krásného toskánského města a dokonce jsme zvládli i krátký výlet na nedaleké mořské pobřeží.

Účast na mezinárodním festivalu pro nás znamená mnohé. V první řadě je to setkání s podobně zapálenými nadšenci, výměna zkušeností i možnost srovnání. Dále také zážitky cestovatelské, které jsou obohaceny tím, že tato místa si můžeme užít nejen jako turisté, ale i jako účastníci tamního kulturního dění. V neposlední řadě je nutné zmínit také utužování sborového kolektivu – společné zážitky si dlouho uchováváme v paměti. Bezproblémový průběh zájezdu plný legrace a dobré nálady znamená, že jsme bezva parta.

Velký dík patří našim dvěma pánům řidičům, kteří se o nás během zájezdu nadstandardně starali, pomáhali s tlumočením v italštině a dokonce i pořizovali foto a video dokumentaci. Také děkujeme našim rodinným příslušníkům, že s námi mají trpělivost ve chvílích, kdy „musíme na zkoušku“ nebo odcestujeme na zájezd.

Členové Cantare

Video ze zájezdu